препоръки

ZASADY-PRACY-SYSTEMÓW-KLIMATYZACYJNYCH-TYPU-SPLIT_new

Принцип на работа на сплит системитЕ

Всяка климатична сплит система се състои от два компонента – външно и вътрешно тяло, като последното, в зависимост от мястото за монтаж, може да бъде високостенно, подово, канално (монтирано в пространството под окачения таван и свързано с вентилацията), касетъчно (инсталирано в помещения с окачен таван) или универсално (предназначено за монтаж както на пода, така и под тавана).

Принципът на работа на този тип климатици се основава на физичните свойства на хладилния агент, който в случая на климатичните системи KAISAI е екологичният хладилен агент R410A. Този агент може да кондензира или да се изпарява във вътрешното тяло, в зависимост от режима на работа на климатика. В режим на охлаждане, хладилният агент се изпарява във вътрешното тяло и абсорбира топлината от околната среда, която след това се прехвърля във външното тяло и се извлича навън чрез кондензация. Когато устройството е включено в режим на охлаждане, от вътрешното тяло се подава приятно хладен въздух, а горещият въздух се издухва от външното тяло, чрез процесите, протичащи вътре в климатика. Освен това всяка влага, съдържаща се във въздуха, кондензира върху студения топлообменник и трябва да се изхвърли навън.
В режим отопление, вътрешното и външното тяло си сменят ролите. Този път въздухът, подаван от вътрешното тяло, е топъл и може ефективно да затопля например офис или апартамент.

Добре е да помните, че температурата на външния въздух е ограничаващ параметър за ефективно отопление на помещението. Тъй като производителността на устройството обикновено спада значително при -15°C, то не трябва да се използва при изключително ниски температури.