препоръки

ETYKIETY-ENERGETYCZNE-–-KLASYFIKACJA-EFEKTYWNOŚCI-ENERGETYCZNEJ_new

Енергийни етикети – класификацията на енергийна ефективност

Енергийните етикети се поставят на всеки електрически уред за битова употреба, продаван на територията на Европейския съюз. Това се регулира от специална директива на ЕС. Тази директива обхваща и климатиците под 12kW. Етикетите информират потребителя за качеството на продукта, като се отчита предимно неговата енергийна ефективност. Благодарение на етикета всеки може да сравни кое устройство ще има най-ниски експлоатационни разходи, преди да го закупи. Оценката на енергийната ефективност, наричана още енергиен клас, се обозначава с букви. За климатици се използва скала от G (най-ниската) до A +++ (най-високата).

Когато оценявате икономиите от консумацията на енергия за климатици, се вземат предвид също така следните фактори за енергийна ефективност: SEER за охлаждане и SCOP за отопление.

Тези фактори определят съотношението между капацитета за охлаждане / отопление, постигнат от климатика, и електрическата мощност, изчерпана от устройството от електрическата мрежа, през целия сезон на отопление и охлаждане, напр. агрегати с коефициент SEER = 8, което съответства на клас A ++, са в състояние да генерират средно 8kW охлаждаща енергия от 1kW електроенергия на сезон.

Инверторните климатици на KAISAI се отличават с най-добрия енергиен клас (A), докато някои от тях достигат дори максимално ниво A +++.