препоръки

KLIMATYZACJA-DO-DOMU-I-MIESZKANIA_new

Климатизация на къща и апартамент – какъв битов климатик да изберете?

В периода от март до септември дните стават по-дълги, а температурите по-високи.

Има периоди  от няколко седмици с изключително високи температури, особено от юни до август, което затруднява нормалното ежедневие, без значение дали живеете в къща или в апартамент. Заслужава си да помислите за това предварително и да си осигурите идеална и комфортна температура, независимо от сезона и времето през деня.

В днешно време домашният климатик е сто процентово ефективно решение за подготовка за горещия сезон. Това решение, което доскоро беше лукс, достъпен за малцина, днес всъщност е достъпно за всички. Все повече хора се възползват от предимствата на домашната климатизация, например тези, които живеят в самостоятелни къщи. На пазара има много видове климатици, но два от тях са особено подходящи за домашна употреба. Научете повече за тях и изберете решение, което работи най-добре за вашия апартамент.

Климатични системи тип сплит

В Полша, а и в редица други държави, климатиците от този тип стават все по-често срещани в апартаменти и самостоятелни къщи. Те се открояват с високата си ефективност и доста опростен дизайн. Състоят се от две тела: външно (където са инсталирани всички компоненти, генериращи шум) и вътрешно. Първото е инсталирано извън сградата, второто – вътре в помещението, където може удобно да се впише в интериорния дизайн на конкретното пространство. Това се улеснява от разнообразието от налични видове:

 • Високостенен – това е най-популярното и изгодни решение. Телата от този тип са малко по размер и идеални за малки помещения
 • Подово-таванен – дизайнът им позволява да се монтират както на тавана на помещението, така и на пода, което ги прави практически универсални
 
 • Касетъчен – решение предназначено за помещения с окачен таван. Отличават се с практически нулева намеса в интериорния дизайн на помещението, тъй като вътрешното тяло е дискретно интегрирано в панелите на тавана
 • Канален – тези вътрешни тела за вградени в окачения таван и потребителя вижда единствено входните и изходни решетки
 

Домашната климатизация със сплит системи е добро решение предимно поради:

 • Тихата работа – нивото на звуково налягане на високостенните вътрешни тела варира от 25 до 43 децибела, което означава, че по време на работа климатикът не отвлича вниманието и не пречи на хората в стаята.
 • Лесна употреба – климатичните системи се управляват чрез дистанционно управление; ако изберете външно тяло мулти-сплит, можете да свържете към него от 2 до 5 вътрешни тела с различен капацитет, напасвайки системата към броя и обема на помещенията.

Когато инсталирате битови сплит системи, трябва да имате предвид необходимостта от специализиран екип за монтажа. Какво трябва да знаете:

 • Монтаж – изисква участието на професионален екип, което оказва влияние върху бюджета и разходите, свързани с инвестицията, които могат да нараснат.
 • Разрешителни – в определени ситуации може да с наложи да трябват определени разрешителни документи, за да извършите монтаж на климатичната система в сградата. Това важи особено за сгради паметници на културата, фасади на определени важни по значение сгради, сгради с ограничен достъп и т.н.


Преносими климатици

Преносимите климатици са отлична алтернатива на сплит системите. Те работят добре в по-малки помещения (до 30 квадратни метра) и при ниски топлинни натоварвания. Основните им предимства включват:

 • Ниска цена – в сравнение с цените на други видове климатични системи и цената на  монтаж (тук не се изисква специалист).
 • Лесен монтаж – всичко се свежда до монтаж на тръбата за изсмукване на горещ въздух и включване на климатика в захранването
 • Мобилност– въпреки че практически е възможно да премествате климатика между сгради или различни етажи на една и съща сграда, главното предимство от неговата мобилност е използването на един и същ уред например вечерта в хола и в спалнята през нощта.

Домашната употреба на такава климатична система има някои ограничения в сравнение с разгледаното по-горе решение:

 • Производителност – значително по-ниска в сравнение със сплит системите,
 • Ниво на шума по време на работа – преносимите климатици не са толкова тихи, колкото сплит системите. Ето защо, ако сте особено чувствителни към шума, ще бъде по-трудно да се концентрирате или заспите, когато устройството работи наблизо.

Не на последно място, преносимите климатици могат също така да изсушават въздуха, а някои модели имат и функция за отопление, например KAISAI KPPD..

Запознайте се с преносимите климатици на KAISAI


Колко мощност използва битовият климатик?

Домашната климатизация обикновено има нисък капацитет на охлаждане, което означава, че консумацията на енергия също не е много висока. Електрическата мощност, използвана от електрическата мрежа от климатик, е около 3 пъти по-ниска от нейната охлаждаща мощност. Така един климатик с минимална мощност 2.6KW ще консумира по-малко от 1kW електроенергия
на час работа.

Важен ли е класът на енергийна ефективност?

Колкото по-икономично е дадено устройство, толкова по-висок е неговият енергиен клас. При закупуване на климатик, си струва да инвестирате в уред с енергиен клас най-малко клас А. Когато климатикът работи, не забравяйте да затворите прозорците в климатизираното помещение, като по този начин ще допринесете за икономията на енергия. Не задавайте твърде ниска стайна температура от дистанционното управление, тъй като това може да увеличи експлоатационните разходи
.